Vraag en antwoord

Onderdelen 1 tot 5 van totaal 11

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
V. Wat is sushi?
A.

Sushi is een hapje uit de Japansekeuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen sterk uiteenlopen, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeenschappelijk hebben is rijst. Sushi kan bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus. Vaak wordt er daikon als garnering gebruikt.

V. Wat is sashimi?
A.

Sashimi is een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden wordt. De sashimi wordt geserveerd met verschillende sauzen, zoals sojasaus, wasabi (mierikswortel), gember en ponzu, en versiering zoals daikonradijs, nori (zeewier) en shiso. Sashimi lijkt op het bekendere sushi, en de twee gerechten worden vaak in dezelfde restaurants geserveerd. Het belangrijkste verschil is dat sashimi alleen uit vis of schelpdieren en versiering bestaat, terwijl sushi ook andere ingrediënten bevat, zoals rijst en azijn. Ook wordt sashimi met stokjes gegeten, terwijl sushi meestal met de hand wordt gegeten. Traditioneel is sashimi de eerste gang in een formele Japanse maaltijd, maar vandaag de dag wordt het vaak als volledige maaltijd geserveerd, in combinatie met rijst en misosoep. Bij de sashimi wordt groene thee, sake of Japans bier gedronken. Omdat zoetwatervis niet rauw gegeten kan worden vanwege het gevaar voor infectie met parasieten, wordt alleen zeevis gebruikt. Traditioneel wordt zalm niet als sashimi gegeten omdat deze vis ook in zoetwater leeft, maar vandaag de dag wordt zalm wel gebruikt, na kort te zijn bevroren. Sommige ingrediënten van sashimi worden niet rauw geserveerd maar gekookt, zoals inktvis en garnalen. Ook van yuba (een sojaproduct), kip en rauw rood vlees wordt soms sashimi gemaakt. Ikizukuri is de bereiding van sashimi uit levende dieren. Hierbij kiest een gast een levend dier uit, waarna dit door de kok van ingewanden wordt ontdaan en nog levend wordt geserveerd. Ikizukuri is controversieel in zowel Japan als andere landen. Het is verboden in Australië en Duitsland. Ook buiten Japan worden sashimi-achtige gerechten gegeten, bijvoorbeeld hoe in Korea, carpaccio in Italië en gravad lax in Zweden.

V. Wat is Wagyu?
A.

Een Wagyu is een van oorsprong Japans runderras, dat bekend is wegens het zeer exclusieve en smaakvolle rundvlees. De prijs van een kilo Wagyuvlees kan in Nederland oplopen tot zo'n € 450. In Japan wordt meer betaald. Wa is een Oudjapanse verwijzing naar het land Japan, of naar zaken uit Japan, en met een van de betekenissen van gyu wordt gedoeld op rundvlees "in levende zin", ofwel op vleesvee. Het begrip wagyu is in Japan dan ook een algemene aanduiding. Er zijn 4 soorten Wagyu in Japan. Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled en Japanese Shorthorn. Het beroemdst is het Japanse zwarte rund of de Zwarte Wagyu. Dit verenigt in zijn huidige commerciële vorm zowel de Fujiyoshi-, Kedaka- als Tajiri-lijn, die elk op zich ook beschouwd worden te voldoen aan de fokstandaard van de Zwarte Wagyu. Het Japanse bruine rund of de bruine wagyu komt voort uit de Kochi- en Kumamoto-lijn. Zowel de zwarte als de bruine Wagyu zijn dus geen oude inheemse rassen zoals het Mishima-rund, maar pas na de Tweede Wereldoorlog door gerichte fok ontstaan uit verschillende — op hun beurt door buitenlandse rassen beïnvloede — lokale bloedlijnen. Een veelgehoorde mythe is dat de malsheid van het Wagyuvlees mede wordt verkregen door de runderen te masseren, klassieke muziek te laten beluisteren en bier te laten drinken. In de praktijk geldt dit alleen voor het allerduurste vlees van enkele boerderijen in Japan, en geldt dit niet voor al het wagyuvlees. Het exporteren van de originele Japanse Wagyurunderen is verboden. Het Wagyuvlees dat in Europa te koop is komt dan ook van fokkerijen buiten Japan.

V. Waar bezorgt BENTO Beef & Sushi?
A.

Wij bezorgen uw sushi en/of beef bestelling graag in Apeldoorn en Ugchelen. Uiteraard is het ook mogelijk om in andere plaatsen rond Apeldoorn te bezorgen echter is dit afhankelijk van het soort en de grootte van uw bestelling in combinatie met onze bezetting en de drukte. Wij verzoeken u in dat geval telefonisch contact met ons op te nemen en op die wijze uw bestelling door te geven. 

V. Hoe vers is de sushi van BENTO Beef & Sushi?
A.

Onze Sushi word altijd vers gemaakt. Met dagverse ingrediënten. Wij maken uw bestelling vlak van te voren gereed. En nooit de dag ervoor of uren ervoor. Zo bent u gegarandeerd van een (h)eerlijk product van topkwaliteit.

Onderdelen 1 tot 5 van totaal 11

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3